Saturday 17 September 2016

De volgende stappen zetten

Hoe besteed jij je zaterdagavond? Sociale activiteiten? Film kijken? Bankhangen? Sporten? Ik kijk op de klok: 19.43 uur als ik begin met het schrijven van dit blog. Er staat een gaaf documentje op het bureaublad van mijn laptop genaamd 'Opruimen'. Daarin staat het grote stappenplan en daar zie ik ook wat ik vanavond aan pak: het opruimen van waardevolle spullen (paspoort, creditcard, etc.) en misschien kan ik daarna nog elektronische apparaten en instrumenten doen.

Stap voor stap opruimen

Volgens Marie Kondo is 1 ding cruciaal: hou de voorgeschreven volgorde aan. Pfoe, dat is moeilijk! Mijn handen jeuken namelijk om mijn keukenspullen en servies eens lekker onder handen te nemen. Ik heb geen idee waarom overigens, omdat ik niet weet waar ik straks niet blij van word. Al herinner ik mij wel dat er ergens een doos met keukenspullen die ik niet kwijt kon verstopt staat. En tja, die spullen verdienen het om gebruikt te worden, in mijn keuken of een keuken elders. 

Verzamelen maar!

Helaas, ik moet nog even wachten met de keukenspullen. De waardevolle spullen gaan voor. 
Stap 1 bij elke categorie is het verzamelen van alle spullen die je in huis hebt van die categorie. En dat betekent dat je echt alles verzamelt. Kom je later iets tegen uit die categorie wat je vergeten bent? Tja, blijkbaar heb je het niet gemist dus het kan weg. Lekker resoluut van Marie Kondo :-) Gelukkig is mij dat vooralsnog niet overkomen. Wat ook handig is, is dat je pas in een later stadium aan de slag gaat met bijvoorbeeld foto's en die kom je tijdens het opruimen natuurlijk overal tegen. Dan zorg je ervoor dat de foto's op 1 plek komen te liggen zodat je daar straks makkelijk mee aan de slag kan.

Deadlineloze uitdaging?

Het is inmiddels 17 september en qua tijd zit ik regelmatig heel erg krap. Dat is natuurlijk een luxeprobleem, aangezien ik een toffe baan heb, reistijd, 4 keer per week sport, 1 keer per week cursus zelfverdediging heb en ook nog wel es eten wil koken, douchen, slapen en een beetje onderuitgezakt op de bank zitten. En deze uitdaging is te gaaf en goed om af te raffelen. Kortom: ik zit er al een beetje over na te denken om de 'deadline' van 30 september niet als een deadline te zien. Marie Kondo ziet dit opruimen ook als een proces van een langere tijd, waarna je nooit meer hoeft op te ruimen. 'Als je iets doet, doe het dan goed,' zou ik dan zeggen. En hee, wie weet ben ik op 30 september al heel ver. Of zelfs klaar. Al verwacht ik dat laatste niet met een kamer in het ouderlijk huis die nog op mij wacht en ik pas 1 oktober weer zie...

3 comments:

  1. Ik weet het niet, ik geloof niet dat dit een uitdaging voor mij zou zijn. Boeken opruimen alleen al zou een volslagen onmogelijke opgave zijn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey Ali,
      Grappig dat je dat zegt! Volgens Marie Kondo kunnen de grootste sloddervossen en verzamelaars ook opruimen en een net huis hebben. Dus geen reden om het niet te doen ;-) (maar je moet het wel willen natuurlijk!)

      Delete
  2. Goed dat je de uitdaging
    bent aan gegaan. Ik heb altijd hele goede plannen maar van uitvoeren komt altijd bar weinig. Ik ben van het type kop in het zand. Helpt je helemaal geen stap verder maar goed. Tijd om alles een op een rijtje te zetten, respect!

    ReplyDelete